Analiza aplicată a comportamentului (ABA)
- 4 aug. 2022
- 1 min de citit
Actualizată în: 8 ian. 2023
ABA este o terapie bazată pe principiile învățării și ale terapiei comportamentale care ne ajută să înțelegem: cum funcționează comportamentul, cum mediul înconjurător influențează comportamentul și cum are loc procesul de învățare.

Într-un cadru prietenos, terapeutul ABA urmărește deprinderea abilităților sociale de comunicare, joc și cooperare, stimularea motricității, stimulare cognitivă, învățarea comportamentelor de autoservire și ameliorarea comportamentelor problemă ale copilului. Pașii terapeutici în terapia ABA sunt stabiliți în urma evaluarii inițiale. Se lucrează cu programe personalizate – fiecare copil este unic, deci fiecare program va fi unic. Stilul de lucru este dinamic și flexibil, ritmul este inițiat și susținut de interesele copilului, ceea ce știe deja, îi place și vrea să facă. Terapeutul se concentrează în timpul ședințelor de terapie pe dezvoltarea legăturii emoționale – foarte importantă, de altfel – și pe învățarea incidentală (să învețe cât mai multe lucruri prin joacă).
Stilul Dinamic
Stilul dinamic înseamnă mobilitate și aplicarea tehnicilor terapiei prin joc, în relația terapeut-copil. Cele mai importante aspecte în terapia comportamentală pentru copii sunt relația terapeutică, comunicarea (începând cu cea non-verbală – prin mimica feței, gesturi, expresii, onomatopee, intonație), susținerea emoțională, încurajarea și stimularea motivației.
Stilul Flexibil
Stilul flexibil înseamnă ajustarea pașilor în fiecare ședință – noutatea elementelor și tehnicilor aplicate în funcție de noile achiziții, de aplicabilitatea lor în viața de zi cu zi a copilului, dar și în funcție de ceea ce urmărim pe termen lung în terapie. Există o continuitate în terapie, dar pornind mereu de la ce s-a lucrat: lucrurile pe care copilul le învață vor fi folosite treptat, mai complex; achizițiile care aduc dificultăți vor fi modificate și simplificate.
Comments